Littekens en Striae

Vivace | RF en Microneedling

  • Geschikt voor veel behandelingen
  • Te combineren met andere behandelingen
  • Minder pijn én grotere effecten

GME FlexSys | Modulair laser platform

  • IPL en meer
  • 40 verschillende indicaties
  • Modulair systeem

LUMENIS Stellar M22 | Modulair IPL en lasersysteem

  • IPL en meer
  • 40 verschillende indicaties
  • Modulair systeem

LUMENIS AcuPulse | CO² laser

  • Unieke SuperPulse mode
  • Diverse behandelmodi
  • Verschillende huidproblemen

LUMENIS UltraPulse | CO² laser

  • Diverse fractionele modi
  • Ablatieve ScaarFX technologie
  • Maximale veelzijdigheid

LUMENIS ResurFX | Fractionele Laser

  • Tot 500 spots/m²
  • Handstuk met ingebouwde scanner
  • Veel behandelingen mogelijk

VirtueRF | Pulsed radiofrequentie + microneedling

  • Geschikt voor veel behandelingen
  • Te combineren met andere behandelingen
  • Minder pijn én grotere effecten

LUMENIS M22 | Modulair IPL en lasersysteem

  • Naar eigen wens samen te stellen
  • Meer dan 45 huidproblemen behandelen
  • Gebruiksvriendelijk

Lasertechnologie als oplossing bij littekens en striae!

  • Littekens en striae verminderen zonder operatie
  • Verbetering van de huidstructuur
  • Verminderen van kleurverschillen

Tijdens ons leven krijgt onze huid het vaak hard te verduren. Van jongs af aan leren we dat zowel kleine als grotere verwondingen aan de huid genezen na vorming van een litteken. Het uitzicht en genezingsproces van elk litteken kan anders zijn, daar het afhankelijk is van diverse factoren, zoals diepte en grootte van de wond, genetische factoren, leeftijd en leefgewoonten. Een litteken is een gebied van vezelig weefsel dat de normale huid vervangt na een verwonding of operatie. Het lichaam zal dan het verlies aan opperhuid opvullen met stug littekenweefsel. Daar de collageenvezels in een litteken anders gepositioneerd zijn dan in ongeschonden weefsel, kan de structuur van het littekenweefsel verschillen. Hoe snel en mooi een verwonding heelt is doorgaan afhankelijk van het ontstaan ervan. Een litteken na een chirurgische ingreep zal bv. sneller genezen dan brandwonden. Vooral de grootte en diepte van de wond zijn bepalend voor de productie van littekenweefsel.

Littekens beschikken niet over talg- of zweetkliertjes en bevatten geen pigmentcellen of haarzakjes. Vandaar dat littekens na het zonnen steeds wit en kaal blijven. Vele littekens verdikken en verharden, waardoor ze als het ware een bultje vormen over de wond heen. Dergelijke littekens worden verdikte of hypertrofische littekens genoemd. Wanneer een litteken nog verder woekert en zelfs over de initiële grenzen van de wond heen groeit, spreekt men van een goedaardige keloïd. Deze tumorachtige keloïden zijn doorgaans rood, verdikt en ontstekingsgevoelig, omdat er zenuwbanen in verstrikt kunnen raken. Aanleg voor keloïden zou erfelijk bepaald zijn.

Striae

Striae of striemen zijn lijnvormige atrofische littekens in het bindweefsel van de huid. Het zijn onderhuidse beschadigingen die worden veroorzaakt door het oprekken van de huid. Door het verlies van weefsel kan de huid doorschijnender zijn. Veelvoorkomende lichaamslocaties waar striae zich voordoet zijn de buik, benen, armen, dijen, heupen borst en onderrug. Niet alleen (zwangere) vrouwen hebben hier last van. Ook mannen met een toename in gewicht of spiermassa en kinderen van 10 tot 16 jaar in de groei kunnen er last van hebben. Door het snel uitrekken van de huid raken de collageenvezels plaatselijk beschadigd. Daarnaast spelen ook hormonale en genetische factoren een belangrijke rol. Striemen of striae hebben in eerste instantie doorgaans roze kleur en voelen zacht en glad aan. Na enkele maanden tot jaren worden ze meestal lichter van kleur. Meestal zijn de striemen dan ook minder opvallend. Striae zijn fijne scheurtjes in het bindweefsel, welke nauwelijks fijne bloedvaatjes bevatten.

Door middel van fractionele lasertherapie kan het bindweefsel op een veilige, gecontroleerde manier gereactiveerd worden, wat resulteert in een stevigere, egale, zachte huid. Daar de fractionele laser microscopisch kleine gaatjes in de striemen maakt, zal de huid nieuwe bloedvaatjes gaan aanmaken, waardoor de doorbloeding geoptimaliseerd wordt en de fibroblasten gereactiveerd worden. Doordat ook de melanine- of pigmentcellen herstellen, zal de algemene teint van de huid geleidelijk terugkomen. Omdat de oorzaak van striemen in de diepere huidlaag ligt is een fractionele laser, zoals de ResurFX, hiervoor de beste behandelmethode. Deze richt zich namelijk op deze huidlaag zonder de opperhuid aan te tasten. Zo wordt de energie toegediend op de locatie waar het moet zijn en wordt daar de aanmaak van collageen en nieuw weefsel geactiveerd. De aanmaak van nieuw bindweefsel zorgt ervoor dat de striemen minder zichtbaar worden en zullen nieuwe bloedvaatjes en pigmentcellen worden aangemaakt. Hierdoor zullen de striemen steeds minder zichtbaar worden.

Acne littekens

Elke vorm van acne ontsteking kan aanleiding geven tot de vorming van acne littekens. Voornamelijk diepere ontstekingen resulteren in acne littekenweefsel, alsook bij overmatig krabben of knijpen, waardoor de huid beschadigd word. Hoe langer deze huid onbehandeld blijft, des te groter de kans op blijvende beschadiging van het weefsel. We onderscheiden 3 soorten acne littekens, namelijk Rolling littekens (grotere, verzonken littekens), Boxcar littekens (ronde of ovale verzonken littekens met een duidelijke afranding) en Icepick littekens (putjes tot diep in de lederhuid of onderhuids). Acne laat niet altijd een reliëf achter op de huid. Soms is er alleen maar sprake van lichte pigmentvlekjes of post-inflammatoire hyperpigmentatie. Is de huid onrustig door vlekjes, kleine puistjes en mee-eters, dan kan er sprake zijn van restacne. Dit zijn de restanten na een actieve, ontstoken acne. De gevoeligheid voor het ontstaan van deze acne littekens verschilt van persoon tot persoon. Vooral de aanwezigheid van diepe ontstekingen, zoals bij acne conglobata, resulteert uiteindelijk op littekenvorming. Hoe langer de acne onbehandeld blijft, hoe groter de kans op blijvende weefselbeschadiging. Het is dus van belang om op tijd in te grijpen bij acne! Acne littekens kunnen ook ontstaan door zelf te krabben of te knijpen, hierdoor beschadigt de huid.

Met fractionele non-ablatieve lasertherapie kan in enkele behandelingen zeer gecontroleerd en effectief de schade in het littekenweefsel hersteld worden, waardoor de huid sterker en gladder wordt. De non-ablatieve Lumenis ResurFX 1565 nm erbium laser onderscheidt zich door zijn hoge energieafgifte per puls én de minimale hersteltijd voor de huid. Lumenis biedt naast ResurFX ook nog diverse oplossingen voor Acne Litteken Revisie via de gerenommeerde DeepFX en ActiveFX technologieën, twee fractionele Resurfacing oplossingen voor de ablatieve UltraPulse en AcuPulse CO² systemen. Deze behandeling is effectief voor verschillende soorten littekens. Acne Litteken Revisie vernieuwt de structuur van uw huid door deze te stimuleren om zichzelf te regenereren. Deze unieke behandeling is ontwikkeld door de pionier op het gebied van esthetische geneeskunde en wordt dagelijks toegepast door vooraanstaande professionals over de hele wereld. Zowel DeepFX als ActiveFX verkregen FDA goedkeuring voor de behandeling van acne littekens en zijn klinisch gevalideerd in talloze studies voor een breed scala van huidtypes.

Chirurgische littekens en littekens door brandwonden

Chirurgische littekens zijn littekens die zichtbaar blijven na een chirurgische ingreep. Deze littekens zijn veroorzaakt door trauma waarbij bindweefselvezels verloren zijn gegaan. Met fractionele non-ablatieve lasertherapie kan in enkele behandelingen zeer gecontroleerd en effectief de schade in het littekenweefsel hersteld worden, waardoor de huid sterker en gladder wordt. De non-ablatieve Lumenis ResurFX 1565 nm erbium laser onderscheidt zich door zijn hoge energieafgifte per puls én de minimale hersteltijd voor de huid. Lumenis biedt naast ResurFX ook nog diverse oplossingen voor Litteken Revisie via de gerenommeerde DeepFX en ActiveFX technologieën, twee fractionele Resurfacing oplossingen voor de ablatieve UltraPulse en AcuPulse CO² systemen.

Brandwonden laten zichtbare littekens na. Niet alleen fysiek, maar ook onzichtbare sociale littekens. Er zijn verschillende gradaties van brandwonden. De diepte (graad) van een brandwond hangt af van de temperatuur en tijd dat de huid blootgesteld wordt aan die temperatuur. De Lumenis UltraPulse CO² laser produceert een zeer krachtige lichtgolf die in staat is om het littekenweefsel van brandwonden te verhitten en te verdampen. Deze unieke CO2 lasertechnologie stelt de arts in staat om de oppervlakkige cellen van diverse huidletsels te verdampen, waarbij het onderliggende weefsel maximaal beschermd blijft.

Ook na automutilatie kunnen littekens zijn ontstaan. Vaak willen patiënten deze littekens nadien laten verwijderen om deze moeilijke periode uit hun leven achter zich te laten.

Met de juiste lasertechnologie kunnen littekens verminderen!

Acne littekens en striemen (striae) kunnen bv. atrofische littekens zijn. Aanvankelijk zijn littekens roze of rood, doordat er nieuwe bloedvaatjes ontstaan, en voelen ze glad aan. Na enkele maanden tot jaren verbleken ze en worden onelastisch. Doorgaans zijn de striemen dan ook minder opvallend. Littekens kunnen bv. behandeld worden door middel van fractionele non-ablatieve lasertherapie.

Verschillende soorten lasers kunnen een oplossing bieden voor uiteenlopende soorten littekens. De verschillende golflengtes en eigenschappen zijn specifiek ontwikkeld ten behoeve van de stimulatie van collageen, bevordering van elastine en verbetering van de huid. Een laserbehandeling zorgt voor verbetering van de structuur van de huid en vermindering van verschillen in kleur in geval van littekens door acné, na een chirurgische ingreep of als gevolg van automutilatie.