Vasculaire malformaties is de verzamelnaam voor verschillende soorten vaatindicaties. Deze vasculaire letsels zijn niet altijd meteen zichtbaar en kunnen soms pas op volwassen leeftijd zichtbaar worden. Vasculaire malformaties kunnen doorgaans effectief behandeld worden door middel van bv. een vasculaire laser.
Ons lichaam bestaat uit talloze bloedvaten die ons van voedingsstoffen voorzien en afvalstoffen afvoeren. Haarvaatjes in het gelaat zijn kwetsbaar en indien de vaatwanden verzwakt zijn, kunnen deze zichtbaar worden en leiden tot couperose. Couperose of verwijde bloedvaatjes hebben een lichtrode tot donkerpaarse kleur en worden ook teleangiëctasieën genoemd. Wanneer deze verwijde bloedvaatjes in grotere aantallen voorkomen in het gezicht, spreekt men van couperose. Couperose komt meestal voor op wangen, kin, neus, hals, decolleté en onder de ogen.
Rosacea is een vaak voorkomende, chronische huidaandoening die doorgaans voorkomt op de rondingen van het gelaat, zoals de wangen, kin en voorhoofd. Rosacea bestaat uit twee onderdelen; ontstoken talgkliertjes (puisten) en verwijde vaatjes (blijvende roodheid of zichtbare bloedvaatjes (couperose)) Indien ook puistjes zich vormen (papels, teleangiëctastieën) spreekt men van acne rosacea. Hier is echter geen enkel verband met de klassieke acne. Rosacea ontstaat meestal met blozende wangen en een brandende sensatie in het gelaat na blootstelling aan externe factoren zoals wind en koude. Daarna ontwikkelen zich rode papels en pustels, vnl. op de bolle delen van het gezicht. De poriën in het gelaat worden groter. De neus kan ook aangetast zijn, vnl. bij mannen. Dit noemt men rhinophyma of aardbeienneus. Het esthetisch beeld kan verergeren door blootstelling aan overmatig UV-licht of bepaalde voeding, zoals bv. koffie, gekruid eten en alcohol. Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan Rosacea, in alle segmenten van de bevolking, ongeacht huidtype of -kleur. Deze aandoening komt vaker voor bij personen van Noord- en West-Europese afkomst daar de ziekte zich voornamelijk kenmerkt bij patiënten met een blanke huid. Ook wijst eerder onderzoek uit dat Rosacea mogelijk erfelijk is. Rosacea kan voorkomen op elke leeftijd maar begint meestal na de leeftijd van 30. Percentueel gezien worden meer vrouwen gediagnosticeerd. Mannen hebben doorgaans meer ernstige gevallen, al kan dit komen omdat ze zich meestal later laten behandelen.
Kersenwratjes of angioma senilis zijn robijnrode goedaardige tumoren in de bloedvaten in de lederhuid. Het zijn kleine uitstulpingen van kleine adertjes in de lederhuid. Seniele angiomen komen doorgaans in grote aantallen voor op het bovenlichaam. Kersenwratjes zijn niet kwaadaardig, maar kunnen naarmate we ouder worden wel in toenemen in aantal.
Spinaders of spider naevi zijn goedaardige uitstulpingen van haarvaatjes en zijn herkenbaar als een rood bultje waaruit fijne rode vaatjes vloeien, zoals bij de poten van een spin. Spinadertjes vormen vaak netwerken in het huidoppervlak, vnl. op benen, enkels, handen, gezicht of decolleté. Spinaders zijn niet pijnlijk maar ze ontsieren de huid wel. Spider naevi, couperose, gesprongen bloedvaatjes en andere roodheden kunnen oa. behandeld worden met lichtflitstherapie.
Takkenbosvenen of bezemrijs zijn een vorm van spataderen, gesitueerd in de kleinste aftakkingen van de bloedvaten. Vaak kunnen ze ook een belangrijke aanwijzing zijn voor dieper gelegen, grotere spataderen, die niet met het blote oog te zien zijn. Bezemrijs of beenvaatjes zijn chronisch verwijde haarvaatjes (adertjes) die voorkomen op benen en voeten als gevolg van vaatwandverslapping. Deze oppervlakkige beenadertjes worden ook wel Besenreiser of takkenbosvenen genoemd. Ze mogen niet vergeleken worden met spataderen, welke dieper gelegen en breder zijn. Beenvaatjes kan je herkennen aan hun paarse, rode of blauwe kleur. Soms zitten ze compact bij elkaar geplakt, in spinaders. Beenvaatjes geven doorgaans medisch gezien geen klachten, doch ze kunnen cosmetisch gezien de benen en voeten ontsieren. Daar waar beenvaatjes geen functie meer hebben in de totale bloedsomloop, kunnen ze verwijderd worden door een arts. Indien men bezemrijs wil laten behandelen met laser, dient men vooraf de grotere beenaderen, zijtakken en verbindingsaderen tussen het oppervlakkige en diepere aderenstelsel goed te laten onderzoeken door een dermatoloog, veneroloog of esthetisch chirurg.
Beenaderen hebben de taak om levenslang, tegen de zwaartekracht in, bloed naar boven te pompen. Wanneer de beenaderen door bv. veroudering of erfelijke aanleg langzaam uitrekken, kunnen de aderkleppen zich niet meer helemaal sluiten. Het opwaarts gepompte bloed vloeit hierdoor steeds weer naar beneden. Overdag, wanneer je veel staat of zit, raken deze beenaders als het ware overstelpt met bloed. Ons lichaam zal trachten dit oude bloed onmiddellijk weer naar boven te pompen, maar deze inspanning wordt met verloop van tijd steeds meer bemoeilijkt. Het opgestapelde bloed kan doorgaans pas richting hart terugvloeien wanneer men gaat liggen. Dit aanhoudende proces leidt ertoe dat na verloop van tijd zich een spatader zal vormen. Spataders leiden vaak tot een zwaar gevoel in de benen. Door de constante terugstroom van oud bloed zal stelselmatig ook weefselvocht via de beschadigde aderwand naar buiten ontsnappen. Deze blubberig aanvoelende vochtopslag onder de huid kan dan resulteren in oedeem.
Vasculaire malformaties kunnen effectief behandeld worden met een vasculaire laser. Wil je weten welke lasers hiervoor geschikt zijn? Neem dan contact met ons op.