Colposcopen

No posts to show. Check posts query.

De juiste colposcoop voor een accurate screening

  • Traditionele en moderne colposcopen
  • Vergroting, verlichting en ergonomie
  • 'Over the shoulder' technologie

Gynaecologen verdienen de meest innovatieve en professionele apparatuur. MediLaser biedt diverse oplossingen voor urologen. Naast laserapparatuur bestaat het gamma van Medilaser voor de gynaecoloog eveneens uit colposcopen.

Een colposcopie is een veel voorkomend onderzoek in de gynaecologische praktijk. Daarom is het van groot belang dat de gynaecoloog dit onderzoek in een comfortabele houding kan uitvoeren. De optische colposcopen van Seiler Medical werden speciaal ontworpen met oog voor het comfort van de gynaecoloog en zij bieden hen de mogelijkheid om de colposcopie in een comfortabele en rechte houding uit te voeren waarbij ze steeds visueel contact met de patiënt kunnen houden.

Colposcopie als onderdeel van het gynaecologisch onderzoek

Een colposcopie is een gynaecologisch onderzoek waarbij de vulva (schaamspleet), de schede (vagina) en de baarmoederhals nauwkeurig bekeken kunnen worden door middel van een colposcoop. De gynaecoloog brengt een speculum in de schede (zoals bij een baarmoederhalsuitstrijkje) en plaatst de colposoop ervoor om het baardmoederweefsel nauwkeurig te kunnen onderzoeken op afwijkende plekjes.

Seiler Medical optische colposcopen zijn beschikbaar met 3 of 5 minutieuze vergrotingsinstellingen, waardoor ze de kwaliteit van het werk dat de gynaecoloog levert verhogen.  Daarenboven bieden Seiler Medical colposcopen u, met hun LED lichtbron van 100.000 lux, allicht de meest krachtige en heldere belichting die momenteel op de markt beschikbaar is. En dit terwijl een levensduur van 50.000 werkuren voor de LED lamp gegarandeerd blijft.

Bovendien stelt Seiler Medical een ruim aanbod aan mogelijkheden ter beschikking voor het opnemen en bewaren van onderzoek beelden en video’s in Full HD of 4K. Hierdoor kunnen gynaecologen beter aan hun patiënten uitleggen waarom zij een bepaalde ingreep voorstellen, waardoor ze een betere vertrouwensrelatie met de patiënt kunnen opbouwen. Tot slot hebben alle Seiler Medical optische colposcopen een 12 Volt connector ingebouwd op de netstroomvoeding van hun lichtbron, wat de artsen toelaat om te kunnen blijven doorwerken zonder dat hun camera opgeladen dient te worden.

Waaraan moet een goede colposcoop voldoen?

In de jaren 20 is colposcopie voor het eerst als een wetenschap aangeduid. Hans Hinselmann, een Duitse arts, was één van de eerste artsen die zich bezig hielt met colposcopie. Het griekse woord ‘kolpos’ (wat vagina betekend) en het woord ‘scolpia’ (wat kijken naar betekend) maken samen het woord colposcopie.

Bij de afweging voor een colposcoop zijn er een aantal aspecten waarmee men rekening moet houden, namelijk vergroting, verlichting en ergonomie. Echt zullen de verschillen uiteindelijk zichtbaar worden in de kwaliteit van de optieken. Hoewel een instapmodel soms zal volstaan, kan een goede kwaliteit van de optieken een duidelijk verschil geven. Hierdoor kan het zo zijn dat vaatafwijkingen of details op de portio van de cervix uteri (baarmoedermond) zichtbaar worden die anders niet zouden zijn waargenomen.

Soms wordt bij colposcopie een groen filter toegevoegd aan de colposcoop. Met een dergelijk groen filter worden vaatpatronen, die anders niet opvallen, duidelijker zichtbaar. Door de toevoeging van azijnzuur (3%) of een jodium aan het weefsel van het cervixslijmvlies, wordt het slijm verminderd en worden contouren duidelijker zichtbaar. Het onderzoek richt zicht vervolgens op het beoordelen van de transformatiezonen en een afwijking in bijvoorbeeld reliëf en kleur.

Innovatie met ‘Over the shoulder technologie’

Traditioneel is een colposcoop in twee varianten verkrijgbaar. De eerste variant is een colposcoop die de behandelaar tussen zijn benen kan rollen. En zo recht voor de vagina kan positioneren.  Dit type colposcoop heeft geen zwenkarm en is niet goed, op een ergonomische manier, te positioneren.

De andere variant is uitgevoerd met een zwenkarm en wordt vanaf de zijkant het in de juiste positie gebracht. Deze kan zowel aan de behandelbank gemonteerd worden of op een rolstatief naast de patiënt gezet worden. De trekkende beweging vanaf de zijkant is niet de meest ergonomische oplossing en zorgt ervoor dat de zwenkarm hinderlijk in de weg kan zitten.

Juist daarom is er sinds kort een nieuwe manier, namelijk de over-the-shoulder- technologie. De colposcoop wordt achter de behandelaar gepositioneerd en kan vanuit de schouder naar beneden worden getrokken om de colposcoop te positioneren. Dit is een veel natuurlijkere beweging, die minder kracht en moeite kost. Ook zit er geen onderdeel van de microscoop, behalve de oculair, tussen de arts en het te onderzoeken gebied.